Personal tools
You are here: Home News & Events All news Investigadors del Sincrotró ALBA i de l'ITQ (UPV-CSIC) resolen l'estructura d'una nova zeolita microporosa

Investigadors del Sincrotró ALBA i de l'ITQ (UPV-CSIC) resolen l'estructura d'una nova zeolita microporosa

ITQ-52 és una nova zeolita que pot tenir aplicacions industrials en catàlisi, absorció i separació de gasos, encapsulació i alliberament de molècules, entre d'altres. Podria utilitzar-se per obtenir benzina de major qualitat. L'estructura de l'ITQ-52 ha estat resolta utilitzant difracció de raigs X amb alta resolució a la línia de llum 04-MSPD del Sincrotró ALBA. Aquesta investigació ha estat publicada al Journal of the American Chemical Society.

 

Les zeolites són materials cristal·lins amb una estructura de petits porus regulars que permeten l'entrada de molècules al seu interior. En funció de la topologia d'aquests porus estructurals, permeten desenvolupar reaccions químiques. "L'estructura actua com un sedàs, deixant passar només les molècules que siguin més petites que els porus", assegura José Luis Jordá, un dels investigadors del projecte. Per aquest motiu, les zeolites s'utilitzen habitualment en molts processos catalítics i tenen un gran impacte a indústries com la petroquímica, la química fina o la separació d'aire.

En aquesta investigació, membres de l'Institut de Tecnologia Química (UPV-CSIC) de València han sintetitzat aquesta nova zeolita (anomenada ITQ-52) utilitzant cations d'aminofosfoni com a agents directors d'estructura orgànics (OSDA, segons les seves sigles a l'anglès) per controlar la mida i forma dels seus porus

Per resoldre l'estructura de la zeolita ITQ-52 s'han dut a terme experiments de difracció amb alta resolució a la línia de llum 04-MSPD del Sincrotró ALBA. Conèixer l'estructura de la nova zeolita ajuda els investigadors a trobar possibles aplicacions d'aquest nou material fent encaixar l'estructura dels porus amb els reactius de partida, els productes intermitjos i els productes finals.

Algunes possibles aplicacions d'aquesta nova zeolita ITQ-52 podrien ser l'alquilació de compostos aromàtics o la separació selectiva d'hidrobcarburs on l'estructura dels porus té una importància fonamental. "Podria utilitzar-se per obtenir benzina de més qualitat", indica Fernando Rey, investigador de l'ITQ.

 
La principal conclusió d'aquesta recerca ha estat demostrar que els cations d'aminofosfoni són efectius per crear nous catalitzadors zeolítics amb propietats millorades.

 

Referència: "A new microporous zeolitic silicoborate (ITQ-52) with interconnected small and medium pores" Raquel Simancas, Jose Luis Jordá, Fernando Rey, Avelino Corma, Ángel Cantín, Inma Peral, Catalin Popescu Journal of the American Chemical Society.  DOI: 10.1021/ja411915C

 ALBA and ITQ (UPV-CSIC) researchers elucidate the structure of a new microporous zeolite

L'estructura de l'ITQ-52 pot descriure's com un apilament de làmines. Cada làmina (en un color diferent a la figura) conté els porus més grans, mentre que l'apilament dona lloc als porus més petits.
 

 ALBA and ITQ (UPV-CSIC) researchers elucidate the structure of a new microporous zeolite

Investigadors de l'ITQ durant l'experiment a la línia 04-MSPD del Sincrotró ALBA. 

 

Document Actions