Personal tools
You are here: Home News & Events All news Es constitueix el comitè espanyol per celebrar l'Any Internacional de la Llum

Es constitueix el comitè espanyol per celebrar l'Any Internacional de la Llum

Ha tingut lloc la primera reunió del comitè encarregat de promoure activitats per celebrar l'Any Internacional de la Llum a Espanya. Durant l'any 2015, s'organitzaran nombroses activitats de divulgació científica per destacar la importància de la ciència i de les tecnologies basades en la llum en àmbits com la salut, les comunicacions, l'economia, el medi ambient o la societat.


El 23 de desembre de 2013 la UNESCO va declarar l'any 2015 com l'Any Internacional de la Llum. El propòsit d'aquest nomenament és demostrar a la societat com la ciència i les tecnologies basades en la llum milloren la qualitat de vida de les persones.

Amb l'objectiu de desenvolupar un programa d'esdeveniments per celebrar l'Any Internacional de la Llum a Espanya s'ha constituït al Sincrotró ALBA un comitè que promourà i coordinarà diferents activitats de divulgació a tot el país. Presidit per la catedràtica María Josefa Yzuel de la Universitat Autònoma de Barcelona, el comitè pretén "ensenyar a la societat el paper que juga la llum a la seva vida quotidiana i, sobretot, contribuir a una millor educació i coneixement de les tecnologies basades en la llum".

Un esdeveniment per i amb la societat
Apropar a la societat les utilitats i els beneficis que la llum i les tecnologies basades en ella aporten a la vida diària dels éssers humans. Aquest és l'objectiu principal de les activitats que s'organitzaran en diferents punts d' Espanya al llarg de 2015. Des de ponències i debats a càrrec de científics destacats a experiments i jocs destinats a fomentar l'interès dels més joves, passant per les aplicacions mòbils o exposicions.

Les activitats s'iniciaran a començaments de 2015 i involucraran a nombroses entitats: universitats, centres de recerca, instituts de secundària, escoles, museus, etc.

Comitè multidisciplinari
El comitè espanyol per a la celebració de l'Any Internacional de la Llum està constituït per membres procedents de l'àmbit acadèmic i industrial, que engloben àrees de coneixement multidisciplinàries pròpies de l'ampli ventall de camps en els que la llum intervé: física, comunicacions i GPS, medi ambient o patrimoni cultural i manifestacions artístiques.

Els membres del comitè espanyol per a la celebració de l'Any Internacional de la Llum són:
    • Dra. Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA
    • Prof. María Luisa Calvo, catedràtica de la Universidad Complutense de Madrid (UCM) i vicepresidenta de la Real Sociedad Española de Física (RSEF)
    • Dr. Joaquín Campos, director de l'Instituto de Óptica del CSIC
    • Prof. Alberto Galindo, president de l'Academia de Ciencias Exactas Físicas y Naturales de Madrid (RAC)
    • Dr. Gastón García, subdirector del Sincrotró ALBA
    • Prof. Luis Roso, catedràtico de la Universidad de Salamanca i director del Centro de Láseres Pulsados (CLPU)
    • Prof. Lluís Torner, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya i director de l'Institut de Cièncias Fotòniques (ICFO)
    • Prof. Santiago Vallmitjana, catedràtic de la Universitat de Barcelona (UB) i president de la Sociedad Española de Óptica (SEDOPTICA)
    • Prof. María Josefa Yzuel, catedràtica emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i acadèmica de la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona (RACAB)
    • el Comité Español de Iluminación (CEISP)
    • el Southern European Cluster in Photonics and Optics (SECPhO).


    Més informació: www.light2015.org


    Spanish Committee for celebrating International Year of Light 2015Imatge dels assistents a la primera reunió del Comitè Espanyol per a la celebració de l'Any Internacional de la Llum. D'esquerra a dreta, Luis Roso (CLPU), Lluís Torner (ICFO), Mariona Pedrós i Vaclovas Radvilas (SECPhO), Maria Josefa Yzuel (UAB i RACAB), José Ignacio Fernández Vera (FECYT), Caterina Biscari (ALBA), Joan R. Sarroca (CEISP), Santiago Vallmitjana (UB i SEDOPTICA), Joaquín Campos (IO- CSIC), Mª Luisa Calvo (UCM i RSEF) i Gastón García (ALBA).

     

     

     

     



































    Document Actions